Čo ušiť z bavlneného plátna? Máme pre Vás 5 nápadov

Bavlnené plátno je odolná, husto tkaná látka. Plátno z biobavlny je dokonalé na šitie oblečenia, hračiek pre deti, či doplnkov do domácnosti. Máme pre vás 5 nápadov z internetu, čo z neho môžete ušiť. 

 

Čo je to vlastne bavlnené plátno?

Bavlnené plátno je pevný bavlnený materiál s výraznou plátnovou väzbou. Je to husto tkaná a odolná látka, ktorá je ideálna na šitie. Výhodou je, že stredne ťažké bavlnené plátno by nemalo byť náročné na prácu ani na lacnom domácom šijacom stroji. Hladká väzba materiálu uľahčuje definovanie rovných línií strihu a je skvelým sprievodcom pri lemovaní. A tak je to ideálna látka pre vaše domáce projekty.

 

 karo na FB

 

Nápady, na šitie z bavlneného plátna

 

  1. Hračky pre deti

Naše potlačené plátno z bavlny má certifikáciu OEKO-TEX® Standard 100 Class I. To znamená, že potlačená látka bola testovaná na prítomnosť 100 chemikálií, ktoré sú pre človeka najškodlivejšie. Certifikát OEKO-TEX® Standard 100 (trieda I) sa vydáva pre textilné výrobky, ktoré sú úplne bezpečné pri kontakte s pokožkou a slinami dojčiat a detí do 3 rokov. Z tohto odolného a bezpečného materiálu teda môžete slobodne tvoriť hračky pre deti, nakoľko nehrozí žiadna otrava, ak bude dieťatko hračku cmúľať.

 

  1. Deka

Naše bavlnené plátno s potlačou je ideálne na ušitie podložky, deky alebo hrubšieho obrusu. V lete bude relax  pri vode čistým potešením. Potlačené bavlnené plátno môžete vypchať vankúšovou výplňou a vytvoríte si mäkkú prešívanú deku, ktorú využijete doma ako doplnkový prehoz v zime. Najlepšie na tom je, že deku stačí hodiť do práčky. 

 

Tip: Podšite bavlnené plátno závesom do sprchy a získate vodeodolnú piknikovú deku, ideálnu, ak je tráva ešte orosená. Návod nájdete tu.

 

bavlna na FB

 

  1. Podložka alebo pelech pre domáceho maznáčika

Plátno z organickej bavlny je  ideálne aj na ušitie pelechu pre domáce zvieratá alebo podložku na hranie. Materiál sa jednoducho udržiava čistý, stačí ho prať v práčke. Vyplňte látku vankúšovinou a váš maznáčik si bude užívať v mäkkučkom pelechu. Vďaka OEKO-TEX® certifikátu si môžete byť istí, že pelech bude ušitý z bezpečného materiálu pre domáce zvieratká. 

 

Tip: Ak sa váš psík rád zachumlá pod prikrývku, môžete mu podľa tohto návodu ušiť pelech so zabudovanou “jaskynkou”, do ktorej sa môže schovať. 

 

  1. Obal na knihy 

Milujete knihy, nosíte ich všade zo sebou a hľadáte obal, ktorý ich ochráni? Bavlnené plátno s potlačou môžete použiť na tvorbu obalu na knihy. Z plátna vytvoríte textilný, šitý obal na knihu, ktorý ju bude chrániť pred nečistotami v taške. Vytvoriť môžete aj obojstranný obal a podľa chuti môžete meniť jeho stranu. 

 

Postupovať môžete podľa tohto návodu.

 

  1. Obrus

Bavlnené plátno je ideálny materiál na ušitie obrusu. Ak sa obrus zašpiní, je jednoduché ho vyprať. V ponuke máme rôzne potlače, takže určite nájdete dizajn, ktorý sa bude hodiť do vašej kuchyne. 

 

V tomto videu nájdete návod, ako obšiť rohy na obruse, aby boli krásne začistené.

 

Veríme, že sa vám naše tipy z internetu na šitie z bavlneného plátna páčili. Tvorte s bavlneným plátnom z našej ponuky. Budeme radi, ak nám fotografie svojich ušitých výrobkov pošlete.