Dekoračné vankúše - prvok splynutia farieb a vzorov

Ozdobné vankúše sú jedným zo základných dekoračných prvkov obývačky či spálne, preto by ste im mali dať viac pozornosti pri skrášľovaní vášho domova. Stačí zmeniť farbu, vzor alebo látku obliečky na vankúš, aby ste interiéru dodali útulnosť a teplo. Dekoračné vankúše, totižto skrášľujú priestor viac ako ktorákoľvek iná dekorácia. Mäkučké látky, svieže farby dodávajú interiéru luxus a rafinovanosť.

Naša ponuka zahŕňa rôzne druhy dekoračných vankúšov, alebo obliečok na vankúše. Okrúhle, štvorcové, podlhovasté, vyrobené zo zamatu (velúr/velvet), minky, odolného polyestru alebo mäkkého bavlneného plátna. Rôznorodosť, vankúšov a obliečok, ktoré máme na výber, to je kaleidoskop farieb otvárajúci celý rad možností zladenia interiéru vášho domova. Štýlovo skombinované dekoračné vankúše umožňujú vytvoriť poriadok a harmóniu v interiéri.

 

vankuse3

 

Veľkosť

Výber veľkosti vankúšov závisí predovšetkým od veľkosti sedačky, kresla alebo postele. Ak máme veľké sedacie súpravy, odporúčame väčšie dekoračné vankúše s rozmermi napr. od 63 x 63 cm do 60 x 70 cm. V prípade rozmerovo stredných pohoviek, budú skvelo vyzerať vankúše s rozmermi od 45 x 45 cm do 50 x 50 cm. Malé vankúšiky s rozmermi od 35 x 50 cm do 40 x 40 cm dobre poslúžia, pri dekorácií malých pohoviek s nízkym operadlom. Menšie vankúše sa skvele vynímajú aj na kreslách, stoličkách, alebo na posteli v spálni či v detskej izbe.

Odporúčame však aj experimentovať. Dekoračná kompozícia založené na rôznych rozmeroch vnesú do obývačky originalitu a dizajnový vzhľad. Ak sa trošku pohráte s formou, vytvoríte zaujímavé aranžmány pomocou viacerých vankúšov, rôznych veľkostí. Výsledok vás môže skutočne milo prekvapiť.

 

vankuse

 

Farba

Ak ste už vybrali veľkosť a množstvo vankúšov, tak veľký dôraz kladieme aj na výber farieb a vzorov. Správne zladené vankúše urobia celý aranžmán súvislý a oku lahodiaci. Najlepšou inšpiráciou pri výbere farieb je samotná príroda. Rôznorodosť farebnej konštelácie, ktoré sa v prírode prirodzene vyskytujú, napr. béžové odtiene farby piesku alebo modrá farba oblohy, farebné odtiene jesene: hnedá, oranžová a červená, prinesú pokoj a harmóniu do interiéru.

Dekoračné vankúše majú nielen estetické hodnoty, ale zároveň sú aj užitočným doplnkom, ktorý môžeme použiť napr. pod hlavu pri čítaní knihy alebo pozeraní televízie. Niektoré deti ich majú aj ako svojich mojkáčikov a nedokážu bez nich zaspať, alebo ich používajú pri hre na podlahe ako sedadlo a samozrejme nesmieme zabudnúť na vankúšové vojny z detstva, kde kvalita vankúša zohrala veľkú rolu ????.

 

vankuse1

 

Vankúše verzus oblečky na vankúše

Dosiahla vaša zbierka vankúšov vrchol a nemáte chuť a priestor kupovať nové? Investujte do dekoratívnych obliečok na vankúše! Toto je lacnejšia verzia dekorácie a z toho dôvodu umožňuje aj častejšie dekorovanie priestoru.