Prečo sa oplatí naučiť šiť?

Ešte v nedávnej minulosti bol šijací stroj súčasťou takmer každej domácnosti. Naše maminy a babky ovládali zručnosti súvisiace so šitím na stroji, bez problému zaštopkali dieru na kolene, alebo prešili zips na nohaviciach či na vetrovke. Keby sme sa pozreli ešte do neskoršej minulosti tak by sme zistili, že žena sa musela naučiť šiť, inak by mohla iba snívať o novej blúzke, či šatách, záclone, obruse, alebo novom závese. Dnes je pre nás jednoduchšie kúpiť si nové veci, ako sa potrápiť niečo si originálne ušiť.

 

bavlnene platno (2)

 

V poslednej dobe sme však zaznamenali návrat k domácemu šitiu. Dôvody sú rôzne. Zunovala sa nám ponuka oblečenia v obchodoch. Taktiež môže byť dôvodom zhoršená kvalita vecí no a v neposlednom rade treba spomenúť internet, ktorý nám dáva veľa možností, či už naučiť sa šiť z návodov, ktorých na internete nájdeme množstvo a každý z nich nás krok za krokom prevedie všetkými potrebnými šijacími zručnosťami, alebo nám ponúka široký sortiment látok a galantérie.

 

vianocna bavlna

 

Ako začíname...

V prvom rade tvorbou a šitím vlastných projektov šetríte čas a peniaze. Nemusíte opäť zháňať krajčírku, ktorá vám niečo ušije, alebo prešije. Navyše spokojnosť z takéhoto projektu bude nemerateľná. V druhom rade, ak si šijete od začiatku do konca sami, tak viete do akého materiálu investujete svoje peniaze a väčšinou si vyberiete kvalitnú látku. Začíname jednoduchším projektom, ako napr. nákupné tašky, zástery, obrusy, neskôr možno niečo komplikovanejšie ako oblečenie či ergonomický nosič a zvolíme si látku s ktorou sa lepšie pracuje ako je napr. bavlnené plátno. Postupom času sa dostaneme aj k zložitejším projektom, treba však na to trpezlivosť a hlavne sa nevzdávať pri nejakom neúspechu.