Ako vybrať spací vak pre dieťa?

Spací vak je jedným z najobľúbenejších produktov pre deti na trhu. Jedná sa o "vrecko" do ktorého obliekame deti na spánok. Je zvyčajne veľmi pohodlný a teplý, pretože je vyrobený z materiálov, ktoré udržujú teplo.
 
Existuje mnoho dôvodov, prečo by ste mali zvážiť použitie spacieho vaku pre vaše ratolesti. Poďme sa teda pozrieť na niektoré z nich:
  1. Bezpečnosť: pri používaní periny alebo deky na prikrytie hrozí, že počas spánku dieťaťu nešťastne prekryje tvár a dýchacie cesty. Spací vak sa dá zapnúť pomocou zipsu, alebo gombičiek čo znamená, že sa deti počas noci z neho nemôžu vyzliecť, ani sa do neho zakliesniť či zamotať. 
  2. Pohodlnosť: spací vak pre deti je vyrobený z materiálov, ktoré sú veľmi pohodlné a príjemné na dotyk. To znamená, že vaše deti sa budú cítiť veľmi pohodlne a dokážu sa dobre vyspať.
  3. Tepelný komfort: ako už bolo vyššie spomenuté, tak spací vak sa pomocou zipsu, alebo gombičiek zapína, aby sa dieťa počas noci z neho nemohlo vyzliecť. Je stále prikryté a neodkopáva sa ako pri použití deky. Tým pádom sa vyspí lepšie aj rodič nakoľko sa nemusí trápiť s neustálym nočným zakrývaním dieťaťa počas chladnejších, zimných nocí. 
  4. Uspávanie: veľa detí má problém zaspať v novom prostredí, alebo keď sú ďaleko od domova. Spací vak poskytuje pocit útulnosti, bezpečia a pocitu domova, ktorý môže pomôcť deťom zaspať.
  5. Šetrenie miesta: spací vak zaberá veľmi málo miesta a môže byť skladovaný kdekoľvek. To znamená, že vám ušetrí miesto v dome alebo v aute. Je ľahký a jednoduchý na prenášanie. Môžete ho zobrať so sebou kamkoľvek idete, napr. na kempingový výlet, na návštevu priateľov a rodiny alebo dokonca na prenocovanie v hoteli.

 

spaci vak

 

Ak chcete použiť spací vak pre vaše deti, mali by ste zvážiť niekoľko vecí:
  • Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je zvoliť správny rozmer spacáka. Mali by ste zvoliť veľkosť, ktorá zodpovedá veľkosti vášho dieťaťa.
  • Okrem toho musíte zvážiť aj materiál, z ktorého je vyrobený. Väčšina spacích vakov pre deti je vyrobená z mäkkého a príjemného materiálu, ktorý udržuje teplo. Väčšinou sa na šitie vaku používa klasické bavlnené plátno, mušelín vafle, ale taktiež aj umelé materiály ako minky a velvet, ktoré sú veľmi príjemné na dotyk a šetrné k citlivej detskej pokožke.
  • Ďalšou vecou, ktorú musíte zvážiť je teplota v miestnosti, kde bude váš dieťa spávať. Spací vak má zvyčajne určený rozsah teplôt, pri ktorých je optimálne používanie.
  • Nakoniec, mali by ste zvážiť aj to, ako často bude váš dieťa používať spací vak. Ak ho plánujete používať často, oplatí sa zvoliť kvalitnejší a odolnejší spací vak. Ak ho však plánujete používať iba príležitostne, môžete si vybrať aj lacnejšiu možnosť.

 

spaci vak 3

 

"TOG" teplotný koeficient sa používa na určenie tepla a pohodlia pri používaní spacích vakov. Výraz TOG znamená Thermal Overall Grade a predstavuje jednotku merania tepelného výkonu materiálu. Tento koeficient určuje, aké množstvo tepla je materiál schopný izolovať. Čím vyšší je TOG, tým lepšie je izolačné pôsobenie materiálu a tým teplejšie a pohodlnejšie je spanie v spacom vaku. Materiál s vyššou TOG hodnotou môže byť ťažší a menej priedušný, zatiaľ čo materiál s nižšou TOG hodnotou môže byť ľahší a priedušnejší, čo umožňuje lepšiu reguláciu teploty.
 
Spacie vaky s hodnotou:
  • TOG 0,5 - veľmi tenké, vhodné na tropické a veľmi teplé noci.
  • TOG 1 - tenké na teplé letné noci.
  • TOG 2,5 - celoročné spacie vaky, v miestnostiach kde je teplota (18 - 21°C).
  • TOG 3,5 - chladné, zimné noci.

Nasledovná tabuľka sa Vám pomôže zorientovať, čo by ste mali obliecť pod spací vak pri určitých teplotách podľa TOG vaku.

1_1

 

Je dôležité zvážiť aj ďalšie faktory pri výbere spacích vakov, ako napríklad klimatické podmienky, nadmorská výška a individuálne preferencie. Pretože teplotné pohodlie je subjektívne, každý by mal zvážiť potreby a preferencie svojho dieťaťa. 
 
Spací vak pre deti je skvelou voľbou pre rodičov, ktorí chcú zabezpečiť pohodlie a bezpečie svojich detí pri spánku. Pomáha pri uspávaní detí a poskytuje im pocit útulnosti a bezpečia. Ak zvážite správnu veľkosť, materiál a teplotu, môže byť spací vak pre vaše dieťa veľmi užitočným produktom