Vylepšite si nábytok novým čalúnením

Čalúnnictvo je remeslo, ktoré má svoje korene už v stredoveku. Počas 17., 18. až 19. storočia jeho využitie a popularita rástla. V priebehu týchto rokov boli na čalúnenie používané rôzne materiály, ako napríklad seno, plátno, vata, kokosové šupky alebo vlna. 

 

Moderné čalúnenie sa vyrába prevažne z kovových pružín a peny kvôli lepšej odolnosti. Materiál použitý vnútri čalúnenia je dôležitý, pretože od neho sa odvíja aj pohodlnosť daného kusu nábytku. 

 

V prípade prečalúnenia nábytku je možné kompletne vymeniť jeho vnútro aj látku na ňom. Výber kvalitných vnútorných vrstiev vám pomôže zaručiť to, že daný kúsok nábytku vydrží roky. 

 

Ako si vybrať najlepšiu poťahovú látku?

Najdôležitejší faktor, na ktorý treba prihliadať pri nákupe poťahovej látky, je frekvencia používania nábytku. V miestnosti, ako je napríklad obývacia izba, je vhodné vyberať odolné látky, zatiaľ čo na čelo postele postačí akýkoľvek druh textílie.

 

calunenie

 

V našej ponuke nájdete kvalitné poťahové a čalúnnické látky.

Poťahová látka môže byť vyrobená z akejkoľvek priadze alebo nite, ktorá je tkaná do textílie. Vlákna sú rôzne, a to napríklad bavlna, ľan, konope, polyester, nylon a mnoho ďalších.

 

Je prečalúnenie vášho starého nábytku ekologické?

Odpoveď je jasná. Určite áno. Prečalúnenie starého nábytku je skvelý spôsob, ako mu vdýchnuť jedinečný moderný štýl, ktorý vám bude slúžiť aj naďalej. A nielen to. O udržateľnosti a vplyve, ktorý má na životné prostredie vplyv, sa v spoločnosti diskutuje už dlhšiu dobu. Zvyk, ktorý sme nadobudli ako spoločnosť, je opakovaná kúpa nového nábytku. Práve jeho prečalúnenie je skvelý spôsob, ako tento problém vieme vyriešiť. Ak stále uvažujete nad tým, či si radšej kúpite nový nábytok, nižšie si vysvetlíme, aké environmentálne výhody má prečalúnenie.

 

  • Znižuje vplyv globálneho otepľovania. Starý nábytok končí zvyčajne na dvoch miestach – na skládke alebo v spaľovni. Dym zo spaľovní má nepriaznivé účinky na našu planétu, ale takisto aj na naše zdravie.

  • Zachránite stromy. Na kvalitný nábytok je použitých niekoľko kusov stromov. Na jeho prečalúnenie však potrebujete len látku.

  • Menej odpadu na našich uliciach. Ak sa namiesto vyhodenia starého nábytku rozhodnete prečalúniť ho, ušetríte nielen nepríjemný pohľad na vašu sedačku pri smetiaku, ale aj znížite množstvo odpadu končiaceho na skládke.

  • Nižšia spotreba energie. Pri zmene čalúnenia doma miniete oveľa menej energie ako výrobca pri výrobe nového kusu nábytku.

 

calunenie1

 

Prínosov pre životné prostredie, ktoré prináša prečalúnenie nábytku, je mnoho. Ak si ešte stále nie ste istí, či takýto DIY projekt stojí za to, zvážte aj fakt, že týmto procesom získate kus nábytku, ktorý je jedinečný. Zmena čalúnenia je jednoduchý spôsob, ako vdýchnuť vášmu domovu svieži vzhľad.

 

Objavte poťahové a čalúnnické látky v našej ponuke.